България определено не е сред държавите, където граждани и фирми могат

...
 България определено не е сред държавите, където граждани и фирми могат
Коментари Харесай

България "граничи" с Румъния и Индия по защита на собствеността

 
България несъмнено не е сред държавите, където жители и компании могат да се усещат спокойни за своите притежания - физически и нематериални, от колата, апартамента, нивата до патентите и марките. Това демонстрира новото изследване ", показано у нас от Института за пазарна стопанска система . То обхваща 129 страни, в които се създават 98% от международния Брутният вътрешен продукт и в които живеят 94 % от популацията на света. Макар че е член на влиятелното европейско семейство Европейски Съюз, България се намира на не изключително престижното 55-о място, като " съседи " са й  Румъния и Индия.

Своебразната ранглиста се прави за 14-а поредна година. Авторите от Алианс „ Право на благосъстоятелност ” изследват три групи критерии: правна и политическа среда, право на физическа благосъстоятелност и право на интелектуална благосъстоятелност.

Начело в ранглистата са Финландия, Швейцария и Сингапур. Топ 10 се добавя от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания.

На дъното са Хаити, Йемен и Венецуела. 

 

Къде е България

В тазгодишното издание на показателя България отбелязва слаб растеж, само че е доста надалеч от първенците. " Балът " й остава под 6 точки при оптимални вероятни 10. 

 

Слабият растеж, поради ниската база, изключително за европейска страна, показва извънредно незадоволителното равнище на отбраната на правото на благосъстоятелност в страната, разясняват специалистите на ИПИ. 

Тревожно ниски остават резултатите в региона на правната и политическа среда (4,9 т.) - доказвайки за следващ път слабостите в независимостта на правосъдната власт, върховенството на закона , политическата непоклатимост и контрола над корупцията. 

В региона на правото на физическа благосъстоятелност (6,4 т.), макар че отбраната на правото на физическа благосъстоятелност нараства, няма усъвършенстване при знаците за регистрация на благосъстоятелност и достъп до заеми.

Индикаторите за отбрана на правото на интелектуална благосъстоятелност (5,9 т.) демонстрират, че неналичието на отбрана на правото на интелектуална благосъстоятелност и широко разпространеното пиратство на авторски права не престават да са измежду огромните проблеми в страната. В тази категория знакът с най-висока стойности остава патентната отбрана, който набъбна след измененията в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.

 

Индексът „ Право на благосъстоятелност ” още един път демонстрира извънредно притеснителните проблеми в правната среда в България, както и неналичието на доста усъвършенстване. Това води до по-ниски приходи и стандарт на живот, по-високо неравноправие, по-малко вложения, повече корупция, е генералният извод от изследването. 

 

" Индексът " показва как отбраната на правото на благосъстоятелност въздейства върху благосъстоянието. За задачата страните са разграничени на пет групи (квинтили). Първенците в класацията (първите 20% от изследваните държави) се радват на 16 пъти по-висок приход на човек от популацията в съпоставяне със страните на дъното (последните 20% от включените държави), разясняват от Института за пазарна стопанска система. 

Анализът демонстрира, че по-добрата отбрана на правото на благосъстоятелност води до повече вложения, по-ниско неравноправие в приходите, по-висок стандарт на живот, повече нововъведения и по-голяма равнопоставеност сред половете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР